dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Patientforeninger frygter ikke snagen i patienters sygeliv

Nyt Nationalt Patientindeks skal give ansatte i sundhedsvæsenet mulighed for at se patienters sygeaftaler
20. JUL 2017 9.39

Et nyt indeks over danskernes aftaler om behandlinger og undersøgelser i sundhedsvæsenet har skabt uro blandt flere danske læger. De frygter, at patienterne mister retten til selv at råde over informationerne om deres sygeliv.

Men bekymringen bliver ikke delt af Kræftens Bekæmpelse, fortæller afdelingschef Jes Søgaard:

- Vi har faktisk i Danmark en stolt tradition for, at der er stor datasikkerhed. Dels er systemerne meget sikrede, og dels omgår patienter og især sundhedspersoner de her data med yderste forsigtighed. Så vi har faktisk meget få eksempler på, at det er gået galt, siger han

Strømligning
Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der ifølge en ny bekendtgørelse har planer om at indføre et Nationalt Patientindeks (NPI). Her skal det være muligt for sundhedspersonalet at få indblik i patienters forløb i andre dele af sundhedsvæsenet.

Indekset er især rettet mod danskere, der lider af flere forskellige sygdomme og dermed kan være tilknyttet behandlinger flere steder.

På den måde vil ministeriet blandt andet undgå, at patienter bliver indkaldt til undersøgelser den samme dag.

Borgere skal kunne sige nej
Heller ikke hos Danske Patienter frygter direktør Morten Freil for danskernes datasikkerhed. Han understreger, at der i første omgang er tale om et pilotprojekt, som skal afprøve indekset.

- Noget af det, vi vil arbejde for nu, er, at hvis man mener, der er dele af ens data, der ikke skal deles, så skal man have mulighed for at sige nej til, at det anvendes, siger han.

Begge foreninger mener grundlæggende, at indekset er en god idé.

- For os er det helt afgørende, at data i sundhedsvæsenet kan indsamles og gøres tilgængelige for relevante sundhedspersoner, patienter og pårørende, siger Danske Patienters Morten Freil og fortsætter:

- Vi ved, at der hvert år sker dødsfald i sundhedsvæsenet på grund af dårlig koordination og dårlig kommunikation. Og det er selvfølgelig vigtigt, at vi får lavet nogle systemer, hvor man undgår, at det bliver fatalt i sidste ende.

 

Her er et overblik over ministeriets tiltag:

* Målgruppen for indekset er patienter med komplekse sygdomsforløb og flere samtidige diagnoser.

* Det drejer sig typisk om ældre patienter med kroniske og kognitive lidelser såsom: Diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kroniske lungesygdomme, knogleskørhed, leddegigt og psykiske sygdomme.

* Et styrket digitalt overblik gennem indekset skal blandt andet skabe bedre koordination og sammenhæng i patienternes mange behandlinger.

* I første omgang skal indekset afprøves i et pilotprojekt i Aarhus Kommune og Frederikshavn Kommune, der forventes at blive sat i gang 1. august.

* Her skal de juridiske rammer for tiltaget blandt andet vurderes, herunder hvordan patienten kan frabede sig deling af sygedata.

Kilder: Sundheds- og Ældreministeriet og Danske Patienter.


Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.